Velkommen til nyhetsblogg fra Iutvikling!

På disse sidene legges det ut nyheter fra prosjekter og aktiviteter i nettverket, og nyheter fra Iutvikling bedrifter.

Gå til: www.iutvikling.no




onsdag 27. januar 2010

Millionavtale til Steinsvik!

Gjennom iutvikling, og spesielt prosjektet vi kaller "Synliggjøring av ledig produksjonskapasitet", har det oppstått nettopp det vi jobber for at skal skje mer av fremmover; konkrete samarbeid om større oppdrag. Steinsvik Production har nylig inngått en omfattende rammeavtale med en av sine beste og viktigste kunder innen oljesektoren, og fått aksept hos kunden for at del-leveranser kan gjøres av andre maskineringsbedrifter i Haugesundregionen; medlemmer av iutvikling.

Følgende bedrifter er godkjent: Delta Maskinering, Dreieservice, RH Maskinering og Sauda Maskinering. Alle som kjenner maskineringsbransjen vet at dette ikke er vanlig praksis – å samarbeide så tett med ”konkurrenter” virker utenkelig de fleste andre steder.

"Vi ser at å samarbeide med de andre gir oss muligheter vi ellers ikke ville kunne oppnå på samme måte", sier daglig leder i Steinsvik Production, Ingvar Steinsvik.

Med tanke på tidene vi er inn i er han ikke videre optimistisk på egen bransjes vegne i tiden fremover – spesielt ille ser det ut til å bli for de som leverer mye til skipsindustrien. Derfor er han glad for å ha flere ben å stå på, både med kunder i flere sektorer, og allierte i den stadig hardere kampen for å vinne nye oppdrag.

Denne avtalen, hvor vi har invitert flere til å delta, er bare et første skritt i at industribedrifter i Haugesundregionen samarbeider tettere, både om markedsmuligheter og effektiv drift.

Gjennom iutvikling har vi mulighet til å dele erfaringer og samarbeide om konkrete prosjekter. Det var gjennom et prosjekt i dette nettverket, hvor målet var å gjøre samarbeid mellom maskineringsbedrifter mer effektivt, at vi utviklet relasjoner som nå har resultert i denne rammeavtalen.

Isolert sett ville vi kanskje ha tjent mer på å prøve å få til en avtale kun for oss selv, men vi ser allerede nå at vi oftere blir invitert tilbake når de andre får oppdrag. Kundene våre vil tjene på samarbeidet vårt fordi vi kan tilby et større spekter av tjenester, vi sier sjeldnere nei og kan redusere bruk av overtid.

Steinsvik presiserer til slutt at samarbeidet til nå har fungert bra, og at alle bedriftene har bidratt og levert i henhold til avtalen. Han ser også frem til neste steg, som blir å evaluere prosessen sammen med de andre, standardisere avtaler bedriftene i mellom og legge planer for å vinne og effektivt utføre nye oppdrag.

Se også omtale på offshore.no (Millionavtale til Steinsvik), oilinfo.no (Steinsvik Production deler med konkurrentene) og artikkel i Moderne Produksjon (Sikrer rammeavtale for nettverksbedrifter)

mandag 25. januar 2010

iutvikling med høy aktivitet i 2009!

Fjoråret var for iutvikling preget av høy aktivitet. Aktiviteten har økt betraktelig siden oppstart, noe som også har vist igjen på bedriftenes agenda. Spesielt hyggelig er det at samarbeidet gjennom 2009 har skjedd i viktigere prosjekter.

Prosjektene og aktivitetene iutvikling jobber med går fortsatt under kategoriene marked, driftsforbedring og produksjonsteknologi. Her følger en oppsummering av det vi har hatt fokus på i året som gikk:

Marked
·

Gjennomført bli-kjent-møter hos medlemmene - hvor vertsbedriften tar opp en aktuell mulighet/utfordring.
·

Gjennomført en undersøkelse blant medlemmene for å avdekke relevante markedsarenaer for felles aktivitet.
·

Påbegynt arbeid for en felles strategi for innsalg og markedsføring mot store regionale aktører og prosjekter.

Driftsforbedring
·

Oppstart av ”Forum for HMS og Kvalitetsledere”, hvor målet er å øke og dele kompetanse deltagerne i mellom. Forumet har lagt grunnlag for et felles samarbeid/kurs som skal legge grunnlaget for ISO-sertifisering.
·

Oppstart av demonstrasjonsprosjektet ”Veien til Lean” – hvor en medlemsbedrift innfører Lean over 6 måneder, og øvrige iutviklingbedrifter inviteres til å følge prosessen.
·

Videreført prosjektet ”Smart Energibruk” hvor målet er at deltagerne samarbeider om å effektivisere energibruken med 20%.

Produksjonsteknologi
·

Prosjektet ”Synliggjøring av ledig produksjonskapasitet” har ført til ferdigstilling av portalen www.ewp.no, som skal bidra til effektivisering av kapasitetsutnyttelse mellom iutviklingbedrifter, og legge grunnlag for å ta på seg større oppdrag sammen. Prosjektet har også bidratt til et at 4 maskineringsbedrifter har samarbeidet om å påta seg et stort oppdrag.
·

Det er lagt grunnlag for oppstart av et prosjekt med formål om å samles om produktutvikling, ved å legge planer og jobbe mot finansieringskilder. Prosjektet forventes å komme i gang for fult i 2010.

Vi håper å kunne følge opp aktivitetsnivået i 2010; alltid med formålet å styrke konkurranseevnen til våre medlemmer - industribedrifter i Haugesundregionen.

iutvikling vekker interesse!

Teknisk Ukeblad har fattet oppmerksomhet for iutvikling og det vi jobber med. Det nasjonale magasinet har viet spalteplass både i nettutgaven og i bladversjonen .

Moderne Produksjon skrev om iutvikling i forbindelse med 1 års-dagen 5. september (Proaktiv industri i Haugesundregionen). Det vil også bli en omtale av iutvikling i Konjungturbarometert for Rogaland i oktober. Bladet distribueres til bedrifter i hele fylket og utarbeides av Asplan Analyse.

Forum for HMS og Kvalitetsleder hos Olaussens Metall

Hele 8 av våre medlemsbedrifter møtte opp da Olaussens Metall inviterte til Forum for HMS og Kvalitetsledere 10. september. Etter en omvisning og presentasjon delte bedriften av sine erfaringer fra sin prosess for å bli ISO-sertifisert.

Foto: Kjell Larsen. Fra venstre: Kjell A. Anderssen (foran) - Industripartner Karmøy, John Roald Lohne (bak) - Dreieservice, Brian Sjøen - Stillasgruppen, Arne Aarvik - HighComp, Leif Larsen - Håland & Karlson, Paul R. Engebretsen - Weldone.

Den viktigste lærdommen Olaussens har gjort seg er at det ikke holder at andre skriver ned og dokumenterer, men en må selv delta i prosessen og sørge for at informasjonen kommer ut til de ansatte.

Svein Sjøen, HMS leder ved Marine Aluminium, bidrog med gjennomgang av selve standarden. En plass å begynne er å kjøpe standarden, bestille et enkelt HMS-system og for all del - tenk enkelt når en utarbeider dokumentasjonen. - Skal en lykkes er det dessuten avgjørende med forankring hos ledelsen, presiserer Sjøen.

Ettersom flere av deltagerne i dette møte, og i flere i oppstartsmøtet, nå ønsker å starte et løp mot ISO-sertifisering jobber iutvikling med å lage et program for dette.

Oppstart av Forum for HMS- og Kvalitetsledere

23. juni 2009

Tirsdag 16. juni hadde iutvikling oppstart av et nytt prosjekt; Forum for HMS- og Kvalitetsleder. Bakgrunnen for oppstarten var at flere av våre medlemmer har gitt uttrykk for at det kan være mulig å utnytte ressurser bedre ved samarbeid innen disse områdene.

Svein Sjøen fra Marine Aluminium innledet møte og delte åpent sine erfaringer fra mange år som leder, konsulent og revisor innen HMS/QA. Sjøen presenterte mange områder med potensial for samarbeid, og med dette som utgangspunkt ble det en konstruktiv runde rundt bordet på de ulike bedriftenes erfaringer. Allerede på oppstartsmøte fikk mange nyttige innspill på utfordringer det jobbes med i egen bedrift.

Det ble klart i møtet at det er mange ting å ta tak i etter hvert, men en plass må vi begynne. Det var i alle fall ikke tvil om at denne typen samlinger er det behov for videre. Konkret startes en stafettpinne hos Olaussen Metall, som nylig ble ISO-sertifisert, torsdag 10. september kl. 1530. Olaussen Metall, sammen med Sjøen, vil da presentere innhold i ISO-standarden og gå gjennom sertifiseringsprosessen. Medlemmer som vil henge seg på, og som er eller vurderer en ISO sertifisering bør derfor sette av datoen først som sist.

Veien til Lean!

28. august 2009

Fredag 28. august begynte flere av medlemsbedriftene våre dagen med frokostmøte hos Stillasgruppen på Vea. De oppmøtte fikk en innføring i hva Lean er, og det ble presentasjon av demonstrasjons-prosjektet ”Veien til Lean” som iutvikling nå starter opp. Målet med prosjektet er å gi medlemmene erfaring med hvordan Lean fungerer, og at hver enkelt medlem skal få et solid grunnlag for å ta stilling til om en ønsker å innføre dette i egen bedrift.

Fra venstre: Jørgen Sletten (Stillasgruppen), Kjell Sternhoff (Olaussens Metall), Odd G. Hagenberg (Olaussens Metall), Gudmund Grindhaug (Stillasgruppen), Leif Larsen (Håland og Karlson), Ole Egil Flotve (Industripartner Karmøy), Torvald Gundersen ( Polytec). Ikke på bildet: Tom Helgesen (Jmac), Torbjørn Engberg (Jmac) og Kjell Larsen (Iutvikling).

”Veien til Lean” blir et samarbeid mellom iutvikling, Stillasgruppen, Jmac Scandinavia, og Polytec. Mens Stillasgruppen skal innføre Lean over en periode på et halvt år, blir Jmac sin rolle å tilføre kompetanse og fungere som ”den spillende treneren” for bedriften. Polytec skal kvalitetssikre resultatene, og sammen med iutvikling bidra til at også de andre medlemmene i nettverket får følge prosjektet og etterprøve resultater underveis. Det vil blant annet legges opp til månedlige statusmøter for å gjøre prosessen så gjennomsiktig så mulig.

23. juni 2009

SINTEF - Vi vil ha 3-5 iutviklingmedlemmer med i LEAN nettverk!

iutvikling's medlemmer får nå muligheten til å delta i et EU-prosjekt (ERIP) sammen med SINTEF. Prosjektet har mål om å utvikle og teste lean manufacturing for SMBer. For bedriftene som deltar vil det kunne innebære blant annet;

·


Deltagelse på halvårlig undersøkelse om status i bedriften ("lean helsesjekk")

·


Eksperter fra SINTEF kan komme på besøk til bedriften for å kartlegge behov for forbedring og anbefale hvilke Lean teknikker som kan benyttes i bedriften.

·


Eksperter fra SINTEF kan hjelpe til med implementering av Lean teknikker for å gjennomføre endringer.

·


Invitasjon til Norske og Europeiske eksempelbedrifter for omvisning og undervisning.

Her gjelder første bedrift til mølla. Prosjektet koster kun bedriftens egeninnsats, og er en unik mulighet til å starte opp med Lean i din bedrift. Ta kontakt med iutvikling for mer informasjon.

Iutvikling gjør avtale med Sysco

23. juni 2009

iutvikling har nylig inngått avtale med Sysco om utvikling av web-portalen www.ewp.no, som skal bli et verktøy for å synliggjøre ledig kapasitet for maskinerings- og industribedrifter.

Sysco er i gang med utviklingen av softwaren, og planen er å ha klar en prøvbar-versjon, som arbeidsgruppen kan gi tilbakemeldinger på, allerede over sommeren. Lohne, Hustvedt og Steinsvik som har jobbet med prosjektet i snart ett år, ser frem til at konseptskissene endelig skal begynne å ta form. De mener et slikt system kan være med å effektivisere hverdagen, og at flere oppdrag ender opp i Haugesundsregionen. Prosjektet mottar støtte fra Innovasjon Norge i Rogaland.

Utvid dine markedsmuligheter og kom i kontakt med bedrifter i UK.

15. juni 2009

Kopervik og Newcastle baserte Mike Pedersen, og hans team av forretningsutviklere i The Norwegian Collaboration Centre, jobber med å koble selskaper mellom UK og Haugesundregionen. Som et verktøy for å bli mer effektive har de opprettet nettportalen www.norway2UK.com. Her kan norske bedrifter gratis legge inn informasjon for å markedsføre seg mot britiske selskaper. Det oppfordrer iutvikling alle sine medlemmer til å gjøre!

Å legge seg inn i databasen er enkelt og tar bare noen minutter. Det vil gi eksponering mot flere hundre selskaper i UK som også har lagt seg inn databasen, fordi de er interessert i å gjøre business i Norge. Det Sola/Stavanger baserte selskapet Fluid Control er et suksesscase fra www.Norway2UK.com som nå har fått til en avtale med britiske The Wessington Cyrogenics, med utgangspunkt i at de registrerte seg på nettsiden.

Se iutviklings profil HER!

Gå rett til siden for registrering HER!

Først fagsamling i Smart Energibruk!

17. april 2009

Med innvilget støtte på 1 million kroner fra Enova er iutvikling nå endelig i gang med Smart Energibruk prosjektet. Torsdag 16. april holdt vi første fagsamling, i lokalene til Haugaland Kraft. 8 bedrifter var representert på møtet – og tilbakemeldingene var klare; det er ingen grunn til å vente med å komme i gang med energieffektivisering!

Etter en gjennomgang av prosjektet slik det er tenkt gjennomført, og vilkårene fra Enova, kunne Frode Styve fra Eta Energi presentere flere eksempler fra industribedrifter som viste at mye kan gjøres. Og ofte med enkle grep. Styve viste også at å klare målet om å redusere energibruken med 20% (fra 1 GWh), kan for en bedrift med 5% resultatgrad tilsvare en årlig ordre på ca. 4 millioner kroner.

Haugaland Kraft gav en innføring i beregning av kostnader ved effekten bedriften tar ut, og ikke minst hvordan bedriften selv kan benytte nettverktøyet kundene deres har tilgjenglig, til å overvåke egen bruk. På den måten kan det med enkle grep kuttes kostnader – kun ved å planlegge bedre oppstart av utstyr, ovner og lignende.

iutvikling ønsker deltagerbedriftene lykke til med energijakten, og minner om at det fortsatt er anledning for flere å delta. Ta evt. kontakt!

Implementering av Lean

11. mai 2009


Ta nytte av erfaringer fra Hydro Aluminium Structures Raufoss, Jotun og andre ledende Skandinaviske bedrifter, samt oppdatert forsking fra Sintef, og delta på Lean-seminaret "Implementering av Lean".

Seminaret kjøres i Oslo den 3.juni.

Tema som vil bli belyst omfatter:

*

Forutsetninger for vellykket implementering
*

Læringspunkter fra industrien
*

Resultatforbedringer
*

State of the art forskning på Lean

Gjennom iutviklings deltagelse i ERIP/Smartlog-nettverket får medlemmer redusert pris på deltagelse.

Påmelding:

Send navn/adresse til prosjektsekretær Jorunn Auth innen fredag 16. mai 2009. Vis til medlemskap i iutvikling.

For mer informasjon, se Invitasjon Lean Seminar og på www.sintef.no.

Nye teknologimuligheter

31. mars 2009

iutvikling vil fremover legge ut teknologitilbud som er tilpasset ”typiske” iutvikling bedrifter. Et teknologitilbud er en kort beskrivelse av en ny teknologi som fortsatt er i tidlig kommersialiseringsfase. Tilbudene søker enten kunder eller samarbeidspartnere, og legges ut av nyskapende bedrifter fra hele Europa.

Om en iutvikling bedrift ønsker å få tilsendt slike tilbud på mail, og selv vil velg ut nøkkelord av teknologier en har interesse for, så kan vi hjelpe til med det. Det er også mulighet for selv å legge ut teknologitilbud, som blir distribuert til det Europeiske nettverket for de som ønsker det.

Slik ser noen typiske teknologitilbud ut som vi fremover legger ut på medlemsportalen:

Title: A new mineral/organic hybrid nano material

Abstract: A French University has developed a new mineral/organic hybrid nano material. With this process, surface chemistry of hybrid nanoparticles is known precisely. The laboratory is able to modulate and combine precisely organic and inorganic surface properties (homogeneity, recovery) of the material. Industrial partners are sought for licence agreements.

Detailed Information: TECHNOLOGY OFFER, ref.:08 FR 33j6 2S0A



Title: Generating electricity through sea & ocean waves motion

Abstract: An Italian company operating in the production of electricity from renewable sources, has developed, from one of its several patents for the exploitation of wave motion of the sea and ocean, a system to convert recurring wave motion within the sea or oceans into electrical energy . The present invention offers significant advantages over traditional methods. The company is looking for a partnership interested in the industrial development of this system.



Detailed Information: TECHNOLOGY OFFER, ref.:09 IT 56Z4 3CVC

Tjenesten legges til rette i samarbeid med IRIS, som koordinerer den norske noden for Enterprise European Network.

Smarte energibedrifter!

26. mars 2009

Industribedrifter i Haugesundregionene går stadig oftere sammen for å gjennomføre forbedringsprosjekter – og nå satses det på energi-effektivisering.

Industrinettverket iutvikling har fått innvilget en million kroner fra Enova for å kjøre prosjektet ”Smart Energibruk”, som tar mål av seg å motivere industribedrifter til å redusere energibruken med totalt 3 GWh.

Prosjektet er initiert av iutvikling som oppfordrer flere industribedrifter til å delta. Til nå deltar følgende bedrifter: Imenco, Marine Aluminium, Sunnhordland Mekaniske Verksted, Extrution Tools, Industripartner Karmøy, Grenland KSI, Bokn Plast, HighComp, Steinsvik Gruppen.

Frode Styve, energirådgiver i Eta Energi AS, vil bidra med sin kompetanse i prosjektet.

Det skal lages et program for deltagerbedriftene som gjør det enkelt å komme i gang. Den første fagsamlingen avholdes allerede i april.

Fakta om prosjektet:

Mål: Redusere energibruk i deltagerbedriftene med minst 20%

- totalt 3 GWh.

Varighet: 3 år

Hvordan: Kartlegging av bedriftenes forbedringsområder, jevnlig oppfølging av energibruk og to faglige samlinger hvert år – i tillegg til bedriftenes egeninnsats og investeringer.

Videre kontakt:

Kjell Larsen


iutvikling


45 45 05 44

Frode Styve


Eta Energi


90 52 02 21

Industrisamarbeid i praksis

25. mars 2009

En arbeidsgruppe bestående av iutvikling og 3 bedrifter samarbeider nå om gjennomføring av et spennende prosjekt innenfor maskinerings-bransjen.

Prosjekt "Synliggjøring av ledig produksjonskapasitet”, har som hovedmål å utvikle et nettbasert system Ewp.no (engineering workshop planner ). Hensikten med systemet er at maskinerings-bedrifter, på Haugalandet, skal kunne etterspørre jobber de ikke har kapasitet til å gjøre selv. Målet er å øke den totale mengden benyttede maskintimer i regionen, slik at den enkelte bedrift kan utnytte sine ressurser optimalt, bli mer konkurransedyktig og øke omsetningen.

Unikt samarbeid i Haugalandet

20. mars 2009

iutvikling har som mål at industribedrifter i Haugesundregionen skal styrke sine konkurranseevne gjennom samarbeid om utviklings-prosjekter. Dette har blant annet ført til et spennende samarbeid mellom Steinsvik Production AS og Delta Maskinering AS, både innen produksjon og utdanning.

For utfyllende informasjon klikk her.

HMS i fokus!

16. mars 2009

Vi følger opp "driftsforbedring" med å innhente tilbud på HMS. Vi tror det er mer å hente på HMS fronten (ref. kommentarer og innspill på årsmøtet) som vi kan ta tak i etter hvert, men i første omgang har iutvikling fått inn tilbud fra noen aktuelle HMS leverandører. Har dere innspill på hvordan vi kan gå sammen for å forbedre HMS arbeidet så ta gjerne kontakt!

Tilbudene er på kurs, nettbasert opplæring, programpakker m.m. og kommer fra Haugaland HMS, HMS Norge og AMBU Norge. Flere leverandører oppfordres til å gi tilbud.

Samtlige tilbud ligger tilgjengelig på medlemsportalen.

NB! "HMS kurs for ledere" fra Haugaland HMS kjøres 25. mars og har kort frist til påmelding!

MetSenter - Industrimuligheter

16. mars 2009

På årsmøtet til iutvikling 12. mars kunne vi presenterer resultatene fra "Mulighetsstudie for lokal industri ved etablering av METSenter (Marin Energi Test Senter)". Rapporten forsøker å svare på hvilke muligheter som oppstår om METSenter blir en realitet og hvordan lokal industri kan posisjonere seg mot disse mulighetene.

Rapporten "Mulighetsstudie for lokal industri ved etablering av METSenter (Marin Energi Test Senter)" kan lastes ned i sin helhet her!

Presentasjonen som oppsummere hovedtrekkene i rapporten er tilgjenglig for iutviklings medlemmer på medlemsportalen.

iutvikling med i ERIP

06. mars 2009

Hva er ERIP?

ERIP omhandler hovedsakelig to områder:

*

Lean manufacturing; effektivisering ved bruk av dette
*

Innovasjon gjennom samarbeid; i det norske nettverket og det europeiske nettverket

ERIP er et EU prosjekt der partnere blant annet i Norge, Sverige, England, Belgia og Nederland skal bygge sine egne nettverk. SINTEF er node for det norske nettverket og har invitert med iutvikling. Iutvikling har allerede opprettet god dialog med One NorthEast i Newcastle som er ”lead partner” i prosjektet.

En viktig forskjell fra andre lean-nettverk og seminarer er at ERIP er et forskningsbasert prosjekt. Det er et non-profit prosjekt der målet er å lære av hverandre, knytte kontakter og se muligheter gjennom det norske nettverket og det europeiske nettverket. Det er ingen forpliktelser knyttet til medlemskapet.

Fordeler ved å delta i ERIP

Følgende fordeler gis til deltagere i prosjektet:

*

Gratis medlemskap
*

Gratis nyhetsbrev; 3-4 brev årlig
*

Invitasjoner til seminarer og felles workshops arrangert av ERIP NORWAY og SMARTLOG
*

Invitasjoner til bedriftsbesøk og turer til andre ERIP NORWAY medlemmer
*

Invitasjoner til europeiske ERIP begivenheter

Det skal 3. juni arrangeres et seminar med tema Lean i Oslo i regi av SMARTLOG (www.smartlog.no). SMARTLOG er et tvillingnettverk til ERIP. Dette vil være gratis for ERIP medlemmer! Det kan også være aktuelt for ERIP å arrangere seminarer og workshops i Haugesund dersom vi i iutvikling viser interesse for det.

Gjennom nettverket vil det altså være mulig å knytte nye kontakter, både nasjonalt og internasjonalt, lære av hverandre og besøke bedrifter som har innført lean maunfacturing.

Dersom noen av medlemmene i ERIP nettverket ser mulighet for ulike prosjekter, enkeltvis eller i samarbeid, kan SINTEF med sin erfaring være behjelpelig med å få på plass forskningsprosjekter finansiert delvis av Norges Forskninsgråd. SINTEF har i mange år arbeidet med bedrifter for å innføre lean manufacturing.

Lean Manufacturing metodikk

I ERIP er det utviklet en metodikk for Lean manufacturing. NEPA er en slik metodikk utviklet i North Eastern England. Det skal også utvikles et tool kit som er mer tilpasset SMEer. Av bedrifter som har hatt suksess med lean manufacturing kan vi nevne Jotun, Hydro og Rec Sitech (Årets beste lean-bedrift 2008). Disse kommer blant annet på SMARTLOG seminaret 3. juni, og skal vise hvordan de har lyktes med å innføre lean manufacturing.

Driftsforbedring med TPM/Lean

12. februar 2009

Det er viktig med god metodikk for å innføre kontinuerlig driftsforbedring(*se under). iutvikling vil legge til rette for at industrien i Haugesund-regionen har topp kompetanse på området, og har i første omgang fått på plass to konkrete initiativ:

*

På kort sikt: iutvikling har fått til en avtale med Samarbeids-utvikling AS, som gir våre medlemmer 25% rabatt på de resterende plassene på Lean/TPM Konferanse i Haugesund 19. februar. Om tre eller flere av våre medlemmer benytter dette tilbudet øker rabatten til 30% (gjelder ikke de som allerede er påmeldt). Her kan du lese mer om Lean/TPM konferansen .
*

På lengre sikt: Deltagelse i EU-prosjektet ERIP (European Regions for Innovativ Production), med Lean Manufacturing og Innovasjon i Samarbeid som hovedtema. ERIP er et forskingsbasert none-profit prosjekt der målet er å lære av hverandre, knytte kontakter og se muligheter gjennom det norske og det europeiske nettverket. Prosjektet innebærer ingen forpliktelser, men vil gi oss invitasjoner til gratis deltagelse og oppdateringer.

*iutvikling har gjort en mindre kursendring i forhold til hvilke type prosjekter vi skal jobbe med. Betegnelsen ”Innkjøp” byttes ut med ”Driftsforbedring”, som tydeliggjør at vi vil fokusere bredere på driftsoptimalisering og kostnadsreduksjon. Innkjøp er bare er ett element i et slikt bildet.

Smart Energibruk

18. november 2008

iutvikling setter fokus på energieffektivisering og starter et prosjekt for å stimulere til smart energibruk i industrien!

1. desember har vi invitert leder for industrisatsningen til Enova, Marit Sandbakk, for å fortelle om programmet "Redusert energibruk – industri", og hvordan industribedrifter kan gå sammen om å søke. Enova kan lokke med tilskudd på opp til 20% av investerings-kostnadene for deltagere i programmet.

Send epost til kjell.larsen@iutvikling.no om din bedrift ønsker å delta på oppstartsmøtet!

Marin Energi Test Senter (METSenter)

10. november 2008

iutvikling vil holde medlemmene oppdatert på viktige begivenheter i og rundt nettverket. Vi sender også nyheter ut som nyhetsbrev per epost. Ønsker du å melde deg på/av våre nyhetsbrev sender du mail til post@iutvikling.no.

Mye tyder på at Marin Energi Test Senter (METSenter) blir etablert sør-vest for Karmøy. iutvikling vil bidra til at våre medlemmer og industrien i regionen skal være oppdatert på utviklingen, for å tidlig kunne komme på banen.

iutvikling har med støtte fra forskningsrådet (VRI) engasjert forsknings-stiftelsen Polytec til å utarbeide en rapport med formål om å avdekke muligheter som vil oppstå for industrien, og hvordan industrien kan posisjonere seg mot METSenter. Fokuset for rapporten blir hva test-aktørene konkret vil ha behov for av varer og tjenester mens de er stasjonert ved METSenteret.

Polytec begynner arbeidet nå og vil være ferdig tidlig på nyåret. I den forbindelse blir flere relevante aktører kontaktet eller bed om å svare på en elektronisk undersøkelse - vi håper dere vil bidra for at resultatet blir så verdifullt som mulig.

Her finner du powerpoint med oppdatert presentasjon av METSenter.