Konkurransekraft gir evnen til å levere gode resultater, og gir grunnlag for vekst og nye arbeidsplasser. Er det slik at det finnes et uutnyttet potensial for å styrke den samlede konkurransekraften til industribedrifter i Haugesundregionen, og hvis svaret er ja; hvordan utnytte dette potensialet? Svaret på spørsmålet er utvilsomt ja, mulighetene for forbedring er mange i alle næringer og bedrifter. Det er mange svar på hvordan potensialet kan utnyttes, men den mest effektive måten å bli sterkere på, er at bedriftene samarbeider mye tettere om muligheter innen marked, drift og innovasjon. Dette kan nok understøttes av mye god forskning på området, men vi hevder dette basert på erfaringen med oppbyggingen av industrinettverket iutvikling - industriutvikling i Haugesundregionen.
Mindre aktivitet
I 2004 ble det i en konsekvensutredning gjennomført av konsulentselskapet Asplan Viak anslått at 7-800 arbeidsplasser ville gå tapt når Søderberg på Hydro på Karmøy skulle fases ut, og at det i tillegg ville ramme underleverandørene hardt. I dag ser vi fasiten; det ble ikke fullt så mange som mistet jobben i Hydro, 400-450, og mange av disse har fått ny jobb gjennom intern rekruttering og omskolering. På den annen side har industrien i regionen måttet tåle finanskrise, verftskonkurs og generelt lavere aktivitet. Fremtidsutsiktene er heller ikke spesielt lyse på kort sikt. Direktør Knut Sunde i Norsk Industri poengterte senest 7. april i Dagens Næringsliv at industriaktiviteten ikke kommer til å ta av med det første.
Industriutvikling
Konsekvensutredningen i 2004 gjorde at Hydro og Karmøy kommune i fellesskap satte i gang et prosjekt for å utvikle underleverandørene til Hydro. Prosjektet har etter hvert blitt løftet opp til å gjelde for alle metallbearbeidende industribedrifter i regionen, har fått navnet iutvikling, og er nå organisert som en egen forening av og for bedriftene. I 2009 hadde nettverket 17 medlemmer, og 6 prosjekter som knyttet disse sammen. HMS- og kvalitetsledelse, energieffektivisering, lean produksjon og kapasitetsutnyttelse er noen av temaene for prosjektene i nettverket. Bedriftene utveksler erfaringer på beste praksis, sparer kostnader og øker læreeffekt ved å samkjøre opplæring, går sammen om å utnytte ledig kapasitet, vurderer innføring av nye systemer i fellesskap med mer. På drift har vi nå flere veldig gode prosjekter, og ser fremover et stort potensial for markeds- og innovasjonsprosjekter. Å samarbeide er ikke magi, men det krever et åpent sinn fra ledelsen, at en våger å dele med naboene (og i noen tilfelle ”konkurrentene”) og prioriterer å sette av noe tid.
Samarbeid virker
Et såkalt ”proof of evidence”, et godt håndfast bevis på effekten av samarbeid, ser vi blant maskineringsbedriftene i iutvikling. Etter å ha bygd tillit gjennom prosjektsamarbeid, påtar de seg nå oppdrag i fellesskap. Dyrking av denne typen holdning og adferd, gjennom formelle og uformelle prosesser, i en organisering som iutvikling og støttet av virkemiddelapparatet, gjør at vi kan nærme oss det som må til for virkelig å styrke konkurransekraften i industrien; et tettere integrert samarbeid på flere nivå i bedriftene.
Underskogen av industribedrifter i regionen kan overleve og vokse seg sterkere, uavhengig av bygging av K6 og fremtiden til Hydro på Karmøy. Dette gjør de best ved å dyrke en sunn kultur for samarbeid; ved å våge og invitere nabobedrifter til felles kamp for å redusere kostnader, heve kvalitet og kapre nye oppdrag.
Kronikken er skrevet av Helge Grini Johansen, Hydro, Karmøy Industripark og Kjell Larsen, iutvikling. Publisert i Haugesunds Avis 20.mai 2010.
tirsdag 20. april 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar